Yoga er med til at lære os at slukke

2018-07-13

"Yoga kan være med til at lære vores børn, at mindske skærmforbruget, som voksne". Lidt af en påstand, men jeg mener faktisk, at yoga dyrket på den rigtige måde vil være en hjælp. Her til morgen blev jeg inspireret til at skrive. Og det var ordet "SLUK" og Imran Rashid, der fik spiren til at gro.

"SLUK" - ja det er meget let at sige, men hvor let er det at gøre. Vi kan måske som voksne godt finde disciplinen frem og slukke for telefonen klokken 20 og først tænde klokken 6. Selvom vi gør det, er vores børn så i stand til det? Vel at mærke uden at vi bruger vores autoritet (magt) til at gennemføre handlingen enten for dem eller ved selv at handle.

Den kraft vi har inden i til at gennemføre "SLUK" for os selv, kommer fra vores psykiske styrke. Denne styrke bygger vi blandt andet op, når vi dyrker yoga. Børneyoga handler, som den oprindelig blev tænkt, ikke om at få børnene til at sidde stille med lukkede øjne og tænke på kun en ting.

Derfor bruger jeg ikke en smart phone - hør mere her https://www.tedxteen.com/talks/why-i-dont-use-a-smart-phone-ann-makosinski?rq=ann%20makosinski

Yoga for børn er bevægelse og sker legene, vel at mærke på en måde som følger en overordnet linje. Helt konkret bliver hele kroppen strakt ud og bøjet igennem, styrket og udforsket. Der bliver vekslet mellem øvelserne og dette kræver koordination og brug af forskellige muskler på andre måder, end det vi gør, når vi løber og går. Lidt i stil med at klatre og kravle udfordres barnet til at koordinere sin krop. Visse øvelser kræver mod og andre opfordrer til samarbejde.

Som for os voksne handler børneyoga om øvelse i vedholdenhed og opmærksomhed. Det handler om at blive bedre til at acceptere succes såvel som nederlag med den samme ro. Derudover handler yoga om at undgå fristelser, og her nærmer vi os "SLUK".

Men hvor let er det at SLUKke for skærmen. Det handler om vaner, som skal brydes, og det handler om at børnene skal hjælpes lidt på vej. En ting er at se mor og far SLUKke for skærmen og tage yogamåtten og cykle til yoga. En anden ting er at lade børnene få adgang til oplevelser, som kan erstatte skærmen.

Yogauniverset kan opleves på egen hånd i en gruppe eller sammen med en voksen.

Der dukker flere og flere yoga muligheder op. Hvis du har mulighed for at vælge, som vi voksne jo har mange af, så vælg en yoga, som har fokus på at møde barnet, hvor det er. Eksempelvis har et aktivt barn, har brug for at få kanaliseret sin aktivitet, sat den i ramme og struktur. Hvorimod det mindre aktive barn har brug for at udvikle tillid til sin krop og tage tingene en af gangen.

Udforskning, koordination, leg, opfindsomhed, samarbejde og empati.

Jeg er i gang med at skrive mere om yoga, børn og vores verden, men lige nu stopper jeg her.

Læs om "SLUK - Kunsten at overleve i en digital verden" af Imran Rashid. Sunddigital.dk