Susanne Bang Grange

In English

Jeg er vokset op på landet udenfor Roskilde. Som 15-årig får jeg konstateret scoliose. I løbet af kort tid udvikler den sig og jeg må have korset i et år. Jeg fortsætter med at ride og laver dagligt øvelser jeg har fået af en fysioterapeut. Derudover hjælper en kiropraktor og jeg undgår operation.

Mødet med yoga

I Malawi introduceres jeg til astangayoga af Kevin, en canadisk akupunktør og specialist i kinesisk urtemedicin. Vi er en større gruppe, der praktiserer meget sammen og yogaen giver os stor velvære og glæde og et fedt fællesskab. Vi arbejder også med David Swensons bog og videoer. Vi sveder, grinder og glider rundt. Kevin arrangerer en fantastisk workshop i den smukke Nyika National Park, i det nordlige Malawi. Vi flyver derop og bor midt i naturen og på den skønne Chelinda Lodge med udsigt til waterbuck, impala og zebrear. Når Kevin ind imellem er på ferie får jeg lov at undervise hans hold. Det er skønt og jeg elsker det. De fleste er hvide afrikanere, mange er kommet hertil på grund af tobaksindustrien - nogle fra England, andre USA og Sydafrika og nogle flygtet fra Zimbabwe, den gang Mugabe overtog landet.

Da Kevin rejser tilbage til Canada på grund af sin kones job, får jeg lov at overtage al undervisning - på det tidspunkt er der ingen anden yoga underviser, men en engelsk bosiddende kvinder er i gang med at uddanne sig. Vi rejser i 2004.

Yoga, det alternative og min sundhed

For min egen sundhed, kommer mødet med yoga til at betyde en hel del. Mine hormoner er i ubalance på grund af PCO (læs mere om min PCO- historie her), men ved hjælp af Kevins akupunktur og kinesiske urter kommer jeg faktisk i balance og får regelmæssige menstruationer. Vi tager til Sydafrika for at undersøge mulighederne for IVF. Det er kompliceret og vi beslutter, at vi vil gå den naturlige vej. Kevin og hans kone støtter op om beslutningen og vi lever tålmodigt med uvisheden selvom vi virkelig ønsker os at blive forældre.  

Tilbage i Europa bosætter vi os i Danmark. I min søgen efter dygtige og kyndige alternative behandlere finder jeg en dygtig zoneterapeut på Amager, en psykoterapeut i Paris, akupunktør Tommy Iversen i København og en kinesiolog og alternativ fertilitetsbehandler i Næstved. Alle får lov at give deres indsats. Samtidigt går jeg til yoga inde på Vesterbro hos Susanna og Jens i Astanga Yoga School.

Umuligt at sige, hvad der virkede men den samlede cocktail fik det til at ske og jeg bliver gravid. I marts 2006 føder jeg hjemme med en skøn stærk jordemoder.

Et arbejdsliv og et familieliv

Jeg tilpasser mit liv og lader naturen guide mig i at være mor. Med et job i hånden tager min mand over og vores datter har to skønne måneder derhjemme med ham. Vi finder en dagplejemorsordning sammen med en anden familie og sender først vores datter i vuggestue da hun er 1 år. Hun trives og er sund og rask og ganske beslutsom. Vi nyder at lade hende boltre sig i naturen og det danske klima. Vi cykler, går, går til svømning og meget mere, spiser økologisk og nyder vores frihed.

Et nyt eventyr

I 2008 rejser til Uganda. Karrieren tager over en tid og vi møder en dansk kvinde, Helle, som har sit yogastudie hjemme i sin stue og på sin terrasse. Her tilbringer jeg mange timer om ugen. Helle afholder også skønne workshops, hvor hendes mand Warwick laver mad. Vi bliver forkælede, men udvikler også et skønt fællesskab med yogaen som fællesnævner. Der er ikke mange afrikanere i selskabet, mest "expats" og jeg ønsker mig sådan, at involvere de lokale. I denne tid arbejder jeg selv fuld til i det internationale donorsamfund.

Andet barn og børneyoga

Vi har det godt i Uganda, og uden vi egentlig gør det helt store, ja så bliver jeg på helt normal vis gravid i 2009. Vores datter og jeg tager hjem til Danmark tre måneder før fødslen. Hun går i den lokale steinerbørnehave, det var de eneste der ville tage hende for så kort tid. Hun trives og vi nyder Danmark og det danske efterår. I November føder jeg hjemme med samme tyske jordemoder. Alt er vel indtil på tredjedagen, hvor der konstateres noget der ligner stafylokokker på vores søn. Vi indlægges, det er et mareridt - antibiotika til det lille skind - det forekommer fuldstændig uretfærdigt, at der skal stikkes i ham. Vi er ulykkelige, men det er weekend og vi kan ikke tage risikoen og vente på svarene. Heldigvis går det godt. Vi er snart hjemme igen, men vi har lidt, jeg har lidt. 

Vel tilbage i Uganda igen bliver det nu til yoga med baby. Vores søn kommer ofte med til undervisning. Helle introducerer os til Transformational Breathing (TB): Hun tager ofte på kursus og beder mig overtage undervisningen af alle de mange skønne elever. Jeg elsker det. Min undervisning er blevet beriget af Helle fantastiske hjerte og jeg inspireres til selv at udvikle videre stadig med grundstammen i astangayoga. I Kampala får vi mulighed for at tage kurser i TB og en del certificeres til selv at kunne undervise, jeg tager tre niveauer og har adskillige sessioner. Flere af dem løsner op for den skyld jeg har i mig over den uhyggelige behandling vores søn måtte igennem. Det letter og hjælper.

I denne tid arrangerer jeg en børneyogauddannelse - Radiant Child Yoga i Kampala. Vi er mange på holdet og med den i hånden begynder jeg at undervise børn i Little Light Children's Centre Uganda i Namuwongos slum i Kampala.  

Familie og passion 

Efter fire år i Uganda, tager vi til Jerusalem. Her tilbringer vi fem år og jeg kommer tættere på yogaen og arbejder med tålmodigt og vedholdent på at introducere yoga i hjertet af Jerusalem. Jeg lærer meget af mine elever og er dybt taknemmelig over dette møde. I 2015 møder jeg yogaterapien og Dr Natesaen Chandrasekaran - Dr NC i daglig tale, rettidigt kan man sige da min skæve ryg begynder at presse mit hjerte til arytmi. Jeg får et personligt tilpasset yogaprogram af Dr NC og efter mindre end tre måneder forsvinder mine symptomer. Jeg var ikke i tvivl om, at det var yogaterapiuddannelsen, jeg ville have.

Uddannelse

Jeg blev certificeret Yogaterapeut i 2019 fra ViniYoga Foundation i Frankrig. Uddannelsen er tre-årig og består af 500 timers undervisning og over 70 individuelle studier. Derudover indeholder uddannelsen enkeltundervisning med eget terapiforløb. Uddannelsen er gennemgået i Frankrig og Indien, hvorfra lærermesteren Dr. Natesan Chandrasekaran og stammer. Al undervisning er mundtligt overførst. DR N.C. skriver bøger om sin undervisning for, at den skal kunne blive anvendt også efter hans tid, men den primære kilde er viden dels fra hans egen erfaring dels fra lærermestrene Desikashar og Sri Krishnamacharya. 

Gennem min yogakarriere har jeg afprøvet mange stilarter for at finde den rigtige for mig. Jeg startede med Astanga Yoga, og var længe om at være overbevist om, at der var noget der var bedre. Jeg har mere end 700 timers uddannelse og 2500 timers undervisning med mig.

Udover yogaterapien har jeg flere uddannelser indenfor yoga navnlig indenfor formen Astanga Vinyasa Flow, Radiant Child Yoga og traumesensitiv yoga. Jeg er nu i gang med den fireårige viniyogauddannelsen som jeg afslutter i 2020.

Jeg er oprindeligt uddannet agronom fra Landbohøjskolen. Da jeg arbejdede som agronom var jeg ansat i EU-Kommissionen og DFID i Malawi, i FødevarErhverv i Danmark samt i FNs Fødevareorganisation i Uganda.


Professionelt mål

Jeg arbejder for at give mine elever og mennesker omkring mig, de bedste værktøjer og redskaber til at bringe velvære ind i dagligdagen, uanset livsstil, form, baggrund og situation.


Det løse

Min entusiasme for sund mad og madlavning har altid været en del af mit liv. Jeg har gennem tiden eksperimenteret med mange fødevarer i de lande jeg har boet i. I Uganda startede jeg en produktion af knækbrød, kiks og biscotti og cookies ved brug af lokale kornsorter. Her i Danmark, har denne interesse bragt mig lidt tilbage til mit uddannelse - agronom og jeg har i et par år brugt tid på nogle udvalgte danskdyrkede afgrøder. Læs mere om Bush Bread.


I Jerusalem startede jeg Wellbeing for all now - Velvære for alle nu. Det var min hensigt at skabe et sted - en platform on-line, hvor alle kan dele ideer og kompetencer, som løfter, motiverer og inspirerer os til en passende god og sund livsstil, tilfredshed med os selv og andre under hensyntagen til naturen i de valg vi tager hver dag. Min drøm er endnu ikke realiseret, andre prioriteter kom først. Men tankerne lever og udtrykkes af og til. 

Lige nu har jeg fundet en balance mellem min indsats - energi og afspændthed - balance dels mellem arbejdslivet, som skolelærer, og min passion, som udøver af yogaen i mit eget liv og som vejleder for mine elever. Yoga handler netop om at finde balancen mellem alle aspekter af livet - arbejde, familie, venner, fritid og sundhed og som fællesnævner og tværgående emne findes hensyntagen til naturen og dens rytme og ressourcer.  


Kom og vær med og lad os skabe en bedre verden for os selv og vores børn.