Hvad er Viniyoga

2018-11-15

Er viniyoga en blid form for yoga? Ja og nej. Det afhænger nemlig af eleven og hvad denne har brug for. I viniyoga er der således på øvelser for den sengeliggende 80 årige og for den 18 årige elitesportsudøver. Viniyoga favner alle!

Introduktion til viniyoga

Viniyoga er en yoga praksis der er tilpasset dine evner og muligheder. I viniyoga tages en terapeutisk og holistisk tilgang til undervisningen og alle øvelser er designet til at forbedre hver enkelt elev sundhed og trivsel. Vinoyoga er derfor den perfekte yogaform, når du ønsker at adressere en skade, en sygdom eller andre bekymringer det kan både være fysisk eller mentalt. 

Viniyogalæreren vil tilbyde modifikationer til hver elev, som er skræddersyede til årsagen til dennes problem. 

Viniyoga er beregnet til at kunne tilpasses enhver elev uanset fysisk evne.  Derfor er viniyogalæreren højtuddannet og har et meget dybt kendskab til kroppens anatomi, fysiologi og psykologi.

I viniyoga vil din lærer gerne lære dig at kende, så du kan modtage den personlig tilpasset god instruktion. 

Viniyogaens historie

Viniyoga er legenden om den store guru Krishnamacharya, som underviste blandt andet Pattabhi Jois og B.K.S. Iyengar.

Disse to er de to mest prominente figurer i yogaens udbredelse til vestern I 70´erne.

Krishnamacharyas søn T.K.V. Desikachar viderebragte sin fars lære som grundlægger af Krishnamacharya Yoga Mandirum (KYM) i Chennai, Indien. Her begyndte han at kalde metoden Viniyoga.


Desikachar døde i august 2016. Han havde undervist offentligt indtil kort før sin død. I nogen tid videreførte hans søn Kausthub KYM. Men i 2013 trådte han tilbage grundet beskyldninger om psykisk og fysisk chikane af elever.

I Europa findes flere viniyogasammenslutninger blandt andet den jeg hører til, som er i Frankrig. Lederen af Viniyoga-fondation Frankrig, Bernard Bouanchaud, er oplært direkte af T.K.V. Deschikashar og har også haft et personligt forhold og modtaget undervisning af Krishnamacharya. Det er et stort privilegie at blive uddannet direkte af denne meget veluddannede og vise mand. Du kan læse mere om ViniYoga Fondation her.


I USA, er Gary Kraftsow, grundlæggeren af det amerikanske Viniyogainstitut, den mest prominente amerikanske fortaler for T.K.V. Desikachars metode. Andre velkendte elever inkluderer Leslie Kaminoff, grundlægger af The Breathing Project i New York City og medforfatter af "Yoga Anatomy".