Hjemmeskole

2022-06-09

Er skole derhjemme som vi oplever det i denne tid det samme som hjemmeskole. Homeschooling er kendt i hele verden - også som non-schooling.

Lige nu har vi måske en mulighed, hvis vi formår det, til at se hvad hjemmeskole egentlig kan give vores børn. De mest fantastiske ting kan komme ud af denne underlige tid, hvis vi lader det ske og formår at få ungerne væk fra skærmen.

Vi må være modige, og det er vi.

En uge er gået, fem dages skole, måske 7 for nogen, da vi startede i sidste uge. At være lære og forældre samtidigt er lidt af en udfordring især for dem, der skal passe et fuldtidsarbejde samtidigt og for dem der er enlig forsørger.

Men en ting er at modtage e-post med opgaver og links til you-tube videoer og fjernundervisning, en anden ting er at få lavet det. Er der for meget? Er der for lidt? Hvor meget skal vi som forældre presse på? Hvor meget kan vi få ungerne til?

Hvordan hulen laver man skole derhjemme? Hjemmeskole findes i Danmark, da der ikke er skolepligt, men undervisningspligt. Personligt kender jeg ikke noget til hjemmeundervisning, men umiddelbart virker det som noget vi griber til, når skolen ikke fungerer for vores barn eller når der er sygdom. Nogen med mere kendskab til det, kan sikkert korrigere dette. Gør det gerne, hvis du har skrivelysten. For hjemmeskole er da bestemt noget mange af vores børn kunne have glæde af.

I Frankrig er konceptet noget udviklet. Det er en stor opgave at have skole hjemme, der er hård kontrol fra myndighedernes side, men der er også god støtte at finde derude og fine eksempler på folk, der har gået hele deres skoleliv i hjemmeskole.

Synes du det lyder helt freaket, ja måske, men lige nu er alt vendt op og ned, så hvorfor ikke åbne døren på klem. Det ukendte kan virke skræmmende og irriterende, det skal bare gå væk. Men hvad hvis der var noget i det, som kunne vende vores unger væk fra skærmen og give dem muligheder i en uvis fremtid.

Denne tids hjemmeskole kan godt give grund til frustration og hjælpeløshed. Vores ide om hvad barnet lærer i skolen ændres måske. Vi får indsigt og stiller spørgsmål. Hver og en på sin vis.

Mange kæmper med at få tiden til at slå til. Eget arbejde og barnets behov clasher. En let løsning er skærmen, der er rigeligt at se, men kunne vi gøre det anderledes? Er der andre muligheder?

Forfatter og lærer og kreativitetsekspert, kan give os inspiration til forandring. Lyt til Sir Ken Robinsons udlægning af, hvordan skolen dræber kreativitet.

Lyt til disse 20 minutter.

For Logan blev en mulighed til noget helt særligt. Både du og barn fra 10 årsalderen kan kigge med her og finde ud hvordan Logan "hackede" skolen.

Hackschooling makes me happy | Logan LaPlante | TEDxUniversityofNevada

Teenagere er helt særlige at have i hjemmeskole. Prøv at se her: Læs.

Og for dig der nørder i hjemmeskole. Læs

Der kommer mere om børn - blandt om hvordan vi kan hjælpe dem ud af deres naturunderskudstilstand, få dem i bevægelse og styrke deres vilje og hjælpe dem til at finde deres balance.